Om Ungdomsorkestern Göta Lejon

Historia

Ungdomsorkestern Göta Lejon bildades 1962 och bestod då av medlemmar ur olika skolorkestrar. Under åren 1967 till 1996 leddes orkestern av Sven Olander, och det är han som har utvecklat orkestern till det den är idag. Han införde den figurativa marschen och byggde upp orkesterns stora repertoar på runt ett 70-tal verk av marsch och paradmusik.

Orkesterns första koreograf, Sofia Sjölin, började som dansare 1979, verkade under många år som tamburmajor och har komponerat många danser som idag ingår i dansrepertoaren. Hon införde 1988 flaggtruppen, som ytterligare förstärker det visuella intrycket av orkestern. Orkestern gör årligen cirka 50 framträdanden. Vid det första svenska mästerskapet i figurativ marsch tog Ungdomsorkestern Göta Lejon guld i skarp konkurrens med de bästa paradorkestrarna i Sverige. Vid WM för Marching Showbands i Potsdam 2001 och vid Monza 2003 uppnådde orkestern hedrande placeringar.

Orkestern

Ungdomsorkestern Göta Lejon har idag ca 60 medlemmar i åldrarna 9 till 25 år. Medlemmarna i Ungdomsorkestern Göta Lejon får i första hand utbildning och träning i instrumentella färdigheter och förmåga att samspela i stor orkester. Men ungdomarna stöds också för att utvecklas till ansvarsmedvetna samhällsmedborgare.

Under sex decennier har det utvecklats en anda av gemenskap som kan sammanfattas i ”Göta Lejon-andan”. Den kännetecknas av tolerans för olika människor, för olika musikaliska och dansanta kvaliteter. Att tillhöra Ungdomsorkestern Göta Lejon är roligt, utvecklande, spännande och intressant.

Göta Lejons inkomster utgörs av gage, som tas in för spelningar och som skall bidra till att täcka kostnaderna för instrument, uniformer, noter och annan utrustning. För att stärka ekonomin anordnar föreningen marknader och lotterier. Verksamheten är organiserad i form av en ideell förening vars medlemmar främst består av ungdomarna och deras föräldrar, men där vem som helst kan vara medlem.

Resor

Under årens lopp har orkestern representerat Göteborg och Sverige på de utlandsresor som genomförts varje år. Nordens länder och de flesta länder i övriga Europa har besökts. T.ex. har orkestern vid fyra tillfällen framträtt i Wien vid internationella ungdomsmusikfestivaler.

Här är ytterligare några av våra resmål genom åren: Fyra resor till USA. Ett stort antal resor till festivaler i Frankrike och ett flera gånger till Disneyland Paris. Även Monte Carlo, Vatikanstaten, Sicilien, Venedig, Monza, Salzburg, Scarborough m.fl. har fått besök av Göta Lejon.